måndag 24 januari 2022

Leksaken

Leksaken
The Toy
1982
Bolag: VideoTrade

  Ett sånt där praktexemplar på vad den här bloggen handlar om. En hyperkommersiell film från 80-talet och någorlunda namnkunnig rollista som i alla fall inte jag hade hört talas om innan jag ramlade över den här hyrisen för några år sedan.
  Richard Pryor spelar Jack Brown, en dagdrivande arbetslös journalist som lever på hoppet att livet ska ändras när han får sin roman utgiven. Men när han riskerar förlora sitt hus till skatteverket blir han tvungen att ta jobbet. Han söker jobb som journalist men får istället, eftersom han är svart, jobb som städare.
  Tidningsmogulen Bates (Jackie Gleason) är företagets tyranniska chef och när hans bortskämda unge till son (Scott Schwartz) får välja vad han vill i det stora varuhuset väljer han Jack som är där och städar just då.
  I jakt på pengar för att kunna behålla sitt hus tackar Jack ja och får flytta hem till familjens mansion för att vara sonens personliga leksak.
  Sedan händer inget roligt alls. Om man inte tycker att det per automatik är roligt när Richard Pryor snackar street jive i falsett. Den här unge pojken är så klart en odåga som sakta ska få inse livets rätta värderingar när han lär känna en enkel man.
  Man kan tänka sig att en komedi som denna, som så tydligt leker med föreställningar om klass och ras, ska kännas daterad idag, och till viss mån gör den väl det. Kanske allra mest genom den svenska textningen som konstant översätter black man med neger. Men annars skulle den lika väl kunnat vara en pekpinnig komedi av idag faktiskt.
  Klassperspektivet är inte problemet här. Problemet är en komedi utan en enda rolig scen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar