måndag 31 januari 2022

Natt Utan Nåd

Natt Utan Nåd
The Initiation
1984
Bolag: HemVideo

  80-talets slashervåg hade ju i de flesta fall inte så mycket nytt att komma med utan var ofta varianter på varandra hopkokat på ungefär samma ingredienser. I min bok ska de helst vara i whodunit-format, det vill säga inte helt självklart från första bildrutan vem som är mördaren. Gärna får också förklaringen till själva filmen komma i slutminuterna och då helst en förklaring som vänder upp och ner på allt.
  Här har vi precis en sån film. Ett studentboende för tjejer ska ha nån slags nollning där de ska bryta sig in i ett stort varuhus och utsättas för en massa pranks. En av dessa studenter är Kelly (Daphne Zuniga) som sedan barndomen plågas av en återkommande mardröm om hur hennes pappa dör i en husbrand. Men pappan lever och mår bra.
  På universitetet finns psykologiläraren Peter (James Read) som gärna vill hjälpa henne få en förklaring till hennes dröm med hjälp av hypnos.
  Samtidigt så rymmer ett antal patienter på ett mentalsjukhus och natten för den stora nollningen närmar sig.
  Tror du det finns ett samband mellan dessa händelser?
  Spoiler nu, men ja det gör det. En snygg historia ändå, tycker jag, speciellt för att vara en slasher som ändå har ganska stort fokus på brutala mord och bodycount. Verkligen inget nytt som presenteras dock, mest det vanliga virrvarret av dockor, speglar, minnen. Och kanske så är det obligatoriska Porkys-partiet av filmen (det vill säga delen där man får följa ungdomarnas galna studentliv för att man åtminstone ska lära sig deras namn innan de dör) lite väl slätstruket, även för en slasher.
  Men det finns ändå en kvalitetskänsla och som sagt en ganska hygglig deckare i botten som väl gör att den hamnar ungefär på mitten av slasherbarometern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar