lördag 5 februari 2022

Satans Natt

Satans Natt
Midnight Offerings
1981
Bolag: Esselte Video

  Vi stannar i tv-filmsträsket en stund till. Häxfilm var ju en vanlig väg att ta när man skulle göra skräckfilm eller rysare i tv-världen. Lite tallrikar som flög omkring och häxritualer klarade TVs våldsgränser bättre än bestialiska mord.
  Men det blir ju rätt urvattnat när man aldrig behöver vara riktigt orolig för vad som ska ske.
  Här var en ganska trevlig och lättsam twist på ämnet.
  I en amerikansk småstad är Vivian (Melissa Sue Anderson) populäraste tjejen på highschool. Vägen dit har dock hjälpts av att hon besitter häxkrafter som hon använder för att tillintetgöra sina konkurrenter. Såväl lärare som elever råkar ut för otäcka olyckor som är till Vivians fördel.
  En dag börjar en ny tjej i skolan, Robin (Mary Beth McDonough), som Vivian genast ser som en konkurrent eftersom hon också visar intresse för pojkvännen David (Patrick Cassidy).
  Men Robin är också häxa, så Vivians häxkonster biter inte på henne. Robin försöker dock att inte använda sina krafter, speciellt inte till dåliga saker, men när Vivians försök att döda henne blir allt mer brutala måste hon till slut öva upp sin kraft igen.
  Jag måste säga att den här ungdomsvinkeln piggar upp. Det är fortfarande segt och tradigt med långa häxsessioner, men de är inte så många och vägs upp av en trevlig highschoolstämning och en småmysig handling. Egentligen påminner filmen en del om vågen av filmer som kom från mitten av 90-talet där klassisk highschoolfilm blandades upp med nån lite kaxig variant av skräckfilm.
  Sedan när man väl lagt bort förväntningarna att få se någon form av videovåld så är det lätt att istället njuta av en stabil, hantverksmässig och småtrevlig häxthriller från 1981.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar