tisdag 13 september 2022

Glaskupan

Glaskupan
The Bell Jar
1979
Bolag: Master Video

  Vad gör man av en regnig tisdag i september om inte att trycka in en b-filmatisering av Glaskupan i vhs-spelaren. Sylvia Plaths självbiografiska systerskapsklassiker finns förvånansvärt få filmatiseringar av, den enda riktigt tydliga är den här lågbudgetvarianten från 1979.
  Unga Esther Greenwood (Marilyn Hassett) stretar emot 50-talets husmorsideal, lämnar sin trygga pojkvän Buddy (Jameson Parker från Simon & Simon) för att leva ut drömmen att bli författare och poet i New York.
  Men det fria livet i storstaden blir precis lika instängt som det hon flytt från och snart börjar hon fundera på att avsluta sitt liv.
  Ja, ett sånt här drama kräver förstår något lite mer finkalibrigt än ett gäng okända skådisar som visserligen gör sitt bästa, men det blir lite kvartersteater av allt på något vis. Jag får ingen riktig känsla för vare sig karaktärer eller livsödet i den här tappningen.
  Marilyn Hassett som Esther känns lite märklig. Speciellt de scenerna när hon ska vara tonåring (hon var 32 vid inspelningstillfället) för tankarna till när Siw Malmkvist spelade Pippi på Folkan på 80-talet.
  Visst finns här en lågbudgetkänsla, men liksom inte den rätta lågbudgetkänslan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar