tisdag 29 november 2022

Hennessy

Hennessy - Hänsynslös Hämnare
Hennessy
1975
Bolag: Walthers

  Politiska thrillrar är ingen favoritgenre. Ej heller brittisk film generellt men något fick mig ändå nyfiken på den här politiska hämndrullen från 1975.
  Rod Steiger spelar Nile Hennessy, en fredkämpe från Nordirland med vänner inom IRA. När hans fru och sjuåriga dotter (spelad av en ung Patsy Kensit) blir brutalt nedskjutna av britter blir han besatt av att hämnas och bestämmer sig för att åka till London och spränga sig själv vid det brittiska parlamentets öppnande, inför ögonen på drottningen.
  Både Scotland Yard och IRA får nys om planerna och måste försöka stoppa honom, men han gömmer sig hos barndomsvännen Karen (Lee Remick) samtidigt som han planerar sitt dåd i minsta detalj.
  Sånt här brukar kunna bli hyggligt spännande, och det är det faktiskt. Trots filmens ålder är det tillräckligt högt tempo för att man aldrig ska tappa tråden. Slutscenerna, där man korsklippt bilder från verklighetens parlament med Niles famlande efter rätt tid och plats att utföra dådet, är för sin tid riktiga snygga. Tillräckligt för att filmen ska föregås av en brasklapp att drottningen inte på något vis medverkat i den här filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar