fredag 25 november 2022

Utan Samvete

Utan Samvete
Little Sweetheart
1989
Bolag: Egmont

  Ännu en film jag har starka minnen av från videokatalogerna man bläddrade sönder i tonåren. Såg cool ut, men hittade den aldrig i butik. Ikväll har den fått snurra i videospelaren.
  Thelma är en gränslös och manipulativ nioåring som blir kompis med nyinflyttade och jämnåriga Elizabeth i en amerikansk kustort. I en stuga vid stranden flyttar Robert (John Hurt) och Dotty (Karen Young) in. De små tjejerna börjar hänga vid deras hur och får reda på att de är efterlysta av polisen. Lite på skoj skickar de ett utpressningsbrev och får stärkt självförtroende när de faktiskt får pengarna de frågar efter, och fortsätter med större och värre krav.
  Onda och samvetslösa barn är en kär videogenre. Detta är ju en sådan film i teorin men i praktiken snarare ett puttrigt sommarmysterium snarare än Abel Ferrara-hämndrullen som kanske omslaget ger sken av.
  Även om händelseutvecklingen är ganska brutal är vi närmare Kullamannen än Bloody Birthday, om man säger så. Den enda sätt Bloody Birthday gör sig påmind på är väl att barnskådisarna spelar över en del.
  En Noir-Kullamannen med en liten twist på slutet. Inte så dum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar