söndag 4 december 2022

Skuggan i Natten

Skuggor i Natten
Shadows in the Storm
1988
Bolag: Video Trade

  En indiethriller från 1988. 3.9 på IMDB. Den tar vi. 
  Ned Beatty spelar Thelo, en medelålders drömmare som blir uppsagd från sitt fyrkantiga jobb och tar semester i en ensliga stuga för att hitta sig själv. Där träffar han unga Melanie (Mia Sara) som är precis den där personen han sett framför sig när han skrivit poesi. Men Melanie blir misshandlad av sin pojkvän och i ett försök att rädda henne råkar de båda istället döda honom.
  De iscensätter en olycka och Melanie låter Thelo veta att hon vill ha honom och att de ska fly iväg tillsammans. Men dådet hemsöker den neurotiske Thelo som hela tiden tror att någon förföljer honom. Och inte blir det bättre av att telefonen börjar ringa från en man säger sig veta allt och vill ha pengar för att vara tyst.
  Verkligen ingen stor film detta, men tycker ändå det usla betyget på IMDB är lite elakt. Snarare en dussinthriller i genren som videoomslagen brukade beskriva som tät eller "i mästarens fotspår".
  För ja, detta blir ju som ett blandband av Hitchcock, noir-thrillers med några stänk Stephen King-novell. Ned Beatty, får man ändå säga, har ju verkligen sin paradroll som godtrogen och neurotisk man. A friendly face. Mia Sara likaså. Perfekt musa.
  Själva manuset har ju en liten twist, en sån där som man listat ut ungefär halvvägs mot målet. En överraskningsthriller utan överraskning. Och där har vi väl lite filmens brist överlag. Det är ett sådant lapptäcke av referenser att man lagt ner mer energi på scenografi, kameravinklar och stämningar att man glömt bort sitt lilla manus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar