fredag 20 januari 2023

Always

Always
Always
1989
Bolag: Esselte Video

  Steven Spielbergs andra filmer är nästan en bra grund till ett tema här nån gång. De där filmerna han gjorde mellan sina blockbusters och som man väl upplevde att han gjorde mer för sin egen skull än för popcorn-publiken. Möjligen kan jakten på Oscars spelat in.
  Inte sällan är det ju sån här "movie magic" av matinétyp om chefen själv får bestämma. Alla dessa 40-talistmän som aldrig verkar få nog av att återskapa sitt 50-tal. Nu fattar jag visserligen inte om det är tanken att den här filmen ska utspela sig förr i tiden (isåfall en del slappa goofs i scenografin) eller om det helt enkelt bara är ute på landet kryddat med nostalgi.
  Hur som helst. Richard Dreyfuss spelar Pete, en happy-go-lucky brandpilot som retar gallfeber på sin flickvän Dorina (Holly Hunter) när han skämtsamt tar stora risker i luften. Vid en brandsläckning räddar han livet på kollegan och bästa vännen Al (John Goodman) men omkommer själv när hans plan fattar eld och sprängs. I himlen får han ett uppdrag att som ängel återvända och se till Dorina hittar lyckan igen.
  Ja, klassisk filmmagi och en remake på en gammal 40-talsfilm. Spielberg är ju alltid Spielberg trots allt, och det finns ju en genomgående känsla av kvalitet som förlåter en del av nostalgigeggan. Kul och lite överraskande att J.D. Souther dyker upp vid ett piano och river av "Smoke Gets in Your Eyes", som för övrigt är filmens romantiska tema. Då tror jag ni kan se filmen ungefär framför er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar