måndag 29 maj 2023

California Kid

California Kid
California Kid
1974
Bolag: Esselte Video

  Den sömniga staden Clarksberg har ett rykte om att vara en 'speed trap' för förbipasserande bilister. Minsta lilla hastighetsöverträdelse fångas in av sheriffen Childress (Vic Morrow) och inte sällan händer olyckor då sheriffen via vilda biljakter försöker fånga in fartsyndarna.
  En dag dyker en främling, Michael McCord (Martin Sheen), upp i staden och blir snabbt omtalas för sin målade hotrod med texten California Kid. Michaels brorsa Don (spelad av Sheens IRL-brorsa Joe Estevez) är en av de ungdomar som förolyckats när sheriffen jagat dem och nu är han i staden för att få reda på vad som egentligen försiggår. Han hittar snabbt en själsfrände i den lokala bilmecken Buzz (Nick Nolte) som hjälper honom att kunna rekonstruera hur broderns olycka egentligen kan ha gått till.
  Älskar ofta känslan i 70-talsdramer. Älskar inte känslan av en cool sheriff i ökendammiga småstäder. Här vinner gudskelov det föregående och trots att detta är en tv-film så finns när tillräckliga doser av neo-noir för att man ska känna det där lantliga, amerikanska 70-talsmyset.
  Kul att se en film med Vic Morrow förresten. Han är annars bara känd för mig som "han som dog under inspelningen av Twilight Zone" (och kanske lite som Jennifer Jason Leighs pappa). Här spelar han en klassiskt butter småstadssheriff (Bo Hopkins style) och bildar en stabil kvalitetstrio med Sheen och Nolte. 
  Klart sevärd i all sin enkelhet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar