tisdag 2 maj 2023

Cobra

Cobra
Cobra
1986
Bolag: Warner Home Video

  Tvärtemot de flesta kompisar med videointresse var actionfilmer aldrig min grej. Men det fanns några filmer som jag ändå minns att jag tyckte extra mycket om. Ska man nu i efterhand koka ner det så handlar det väl om actionfilmer med thriller-element. Jakt på en mördare snarare än knarksmugglare eller brutala MC-gäng.
  Den här filmen slog an en ton då. En av mina actionklassiker skulle jag säga. Ändå har jag inte sett om den i mogen ålder. Finns ju alltid en viss fara i det. Tiden har gått osv.
  Men nu när jag vågade mig på det ångrar jag ingenting. Jag tycker fortfarande den sticker ut i 80-talets actionbrus. Sylvester Stallone spelar (efter eget manus) Marion "Cobra" Cobretti, en kompromisslös snut bla bla.
  I staden härjar en hänsynslös mördarsekt som dödar oliktänkande människor urskiljningslöst.  Ett av morden råkar bevittnas av förbipasserande Ingrid (Brigitte Nielsen) som genast börjar jagas av sekten. Cobra sätts in för att skydda henne. Problemet är bara att någon i sekten verkar vara med i poliskåren.
  Visst, det är tråksnutigt stundtals, men framför allt filmens första hälft har en riktigt bra thrillerstämning. Det är 80-taligt smooth samtidigt som det finns någon slags oförsägbar panikkänsla som de flesta actionfilmer saknar. Och sedan måste man ju säga att Brian Thompson har 80-talets skurkigaste ansikte.

2 kommentarer:

  1. Instämmer att detta är en skön liten film. Gillar också när filmerna har mer thriller-inslag än bara renodlad action. Läser i min text att första timmen funkar bra och att den tappar sista tjugo, så vi är nog ganska överens om att första halvan är bättre än andra.

    En film som setts om, men som säkerligen kommer ses igen. Blir ju lite småsugen nu. Passar perfekt att se en sommarnatt...

    https://moviesnoir.blogspot.com/2014/04/cobra.html

    SvaraRadera
  2. Ja, den känns väldigt sommarnattig. Andra halvan är ju lite mer som vilken action som helst, medan den första har lite kuslig stämning som absolut förhöjer.

    SvaraRadera