måndag 6 november 2023

Någonstans i Tiden

Någonstans i Tiden
Somewhere in Time
1980
Bolag: Esselte Video

  Richard Collier (Christopher Reeve) är en hypad pjäsförfattare som precis haft premiär av sin senaste pjäs. På premiären kommer en gammal dam fram till honom och säger "kom tillbaks till mig" och försvinner. Efter premiären åker han för att vila upp sig på magnifika Grand Hotel på Mackinac Island, och där ser han en tavla som fångar hans intresse. Tavlan är av en nu avliden skådespelerska (Jane Seymour) som bodde på hotellet i många år, och när han forskar vidare om henne märker han att det vore hon som kom fram till honom efter premiären.
  Hennes storhetstid var i början av 1900-talet och via nån slags hypnos lyckas Richard ta sig till den tiden för att träffa henne. Men varför ville hon att han skulle komma dit?
  Riktig movie magic detta. Funderingarna är ju lite desamma som i Tillbaka till Framtiden, vad hände om man går tillbaka i tiden och påverkar framtiden. Samma sak med äldre människor ur filmens nutid som dyker upp som barn 1912. Gillar sånt. Romansen mellan Reeve och Seymour bryr man sig inte så mycket om, den känns väldigt harlequin, men nästan allt annat slår an en ton hos mig. Jättefina miljöer och en lagom komplex historia som har sina vändningar och frågeställningar, men som man ändå inte behöver vända ut och in på hjärnan för att förstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar