måndag 3 juni 2024

Marie - En Sann Historia

Marie - En Sann Historia
Marie
1985
Bolag: Sandrews

  Marie Ragghianti (Sissy Spacek) har haft ett tufft och fattigt liv, men lyckas läsa sig till en juristexamen som ensam trebarnsmor. Sitt första jobb får hon via före detta kurskamraten Eddie (Jeff Daniels). Hon ska jobba under guvenören och ha hand om vilka fångar som ska bli tidigare frigivna och inte.
  Men hon märker snabbt att något inte stämmer. Farliga brottslingar släpps ut lättvindigt medan andra sitter länge för mindre brott. Hon får ett tips om att en av hennes chefer tar mutor och vänder sig till sina kollegor med detta. Tyvärr så råder en tystnadskultur på myndigheten där mer eller mindre alla har en del i korruptionen.
  När media för nys som saken målar staten Tennessee istället ut Marie som brottsling.
  Baserat på en sann händelse. Då kan man inte klaga så mycket på handlingen. Däremot kan man ibland ifrågasätta om historien är värd att filmatisera och det tycker jag den är. Den här typen av "kamp mot etablissemanget" blir ofta bra och klaustrofobiskt thrillerdramer, och så även här. 
  Är svag för Sissy Spacek alltså! Kanske allra mest för hennes typ av roller. Lite samma skådespelarfåra om Sally Field eller en ung Meryl Streep. Rättviseskipande kvinnor. I den här rollen kan man verkligen se Sally Field, för övrigt, men hon saknas inte. Sissy Spacek är precis så bra som filmen kräver. Det vill säga sympatisk och stark.
  Förvånar mig att jag inte sett den här tidigare. Eller har jag det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar