fredag 31 maj 2024

Sudden Impact

Sudden Impact
Sudden Impact
1983
Bolag: Warner Home Video

  Nog har man väl sett alla Dirty Harry-filmerna. Typ. De är ju rätt lika, men jag hade ändå en minnesbild av att jag tyckte bäst om denna. Kan vara kul med en omtitt.
  Den här gången har Harry, som vanligt, "gått över gränsen" och skickas till en närliggande småstad för att göra nån slags undersökning. Den här staden råkar plågas av en serie mord på män som har inte förklaring i att Jennifer Spencer (Sondra Locke) tillsammans med sin syster blev gruppvåldtagen av ett gäng hillbillies här för tio år sedan, och hon är nog tillbaka för att döda dem, en efter en.
  Harry ser hur flera av de döda männen finns på en ett gruppfoto på polischefens (Pat Hingle) rum. Plötsligt en dag är bilden bortplockad. Varför, kan man undra?
  Men det är ingen whodunit detta. Det är från första mordscenen klart att Jennifer är mördare, det som istället sakta spelas upp är varför. Den här typen av rape-revenge-filmer har ju en tendens att vara betydligt med våldsamma än denna, här finns inte mycket att oroa sig för i form av våld och blod, men det är ändå en fin thrillerstämning i biten som handlar om morden och anledningen.
  Tyvärr har filmen en annan del också, som tar lite för mycket plats för min smak. Det finns nån slags allmän polisfilms-del som jag inte riktigt förstår poängen med. Det vill säga att Harry är inblandad i lite andra skjutningar och biljakter som inte har med handlingen att göra. Känner helt meningslöst, nästan som en reklampaus, men det är för att ge Dirty Harry-publiken lite valuta med biljetten. Jag tycker nog att detta inte alls hade behövt vara en Dirty Harry-film överhuvudtaget. Den hade stått stadigt på egna ben som vanlig actionthriller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar