söndag 28 juli 2024

Mannen i Huset Bredvid

Mannen i Huset Bredvid
The Neighbor
1993
Bolag: Egmont

  Förr kunde drömmen vara att hitta en slasher från typ 1981 jag inte sett innan. En nåbar dröm oftast. Det fanns alltid en till. Den drömmen har med åldern blivit thrillers från typ 1992. Helt ofattbart vilka mängder bra thrillers som gjordes i de här tidiga 90-talsåren. Under så kort tid också. Känns som att varenda lövfylld villagata upstate New York måste haft en thrillerinspelning hösten 1992.
  Här är ännu en!
  Mary (Linda Kozlowski) och John (Ron Lea) letar på måfå efter ett hus i pittoreska småstäder i (typ) Maine. De stannar vid ett förfallet men vackert hus och träffar den trevlige Dr Myron Hatch (Rod Steiger) som visar sig bo i grannhuset men även äga detta hus, och han låter dem köpa det billigt.
  Mary är en kopia av Myrons mamma (som dog när han var ung) och han blir som besatt av att vara nära de nya grannarna. I början upplevs han som hjälpsam men framför allt Mary får känslan av att något är fel och börjar gräva i hans historia.
  Alltså, jag älskar ju såna här filmer. Puttriga thriller i höstmiljö där snaran sakta dras åt och thrillerbiten snarare består i vardagsspänning som i att rota i någons hus när denne kommer hem än brutala mord. Får en känsla av Stephen King-thriller, men det kanske är miljöerna som får tankarna dit. Det är New England, det är picket fences, det är lövkrattning i kofta, det är vänliga ansikten och slött tempo. Och mitt i detta vecklas en mordgåta fram.
  Detta är inte den bästa 92-thrillern. Kanske inte ens topp-10. Tror inte det. Men det är ändå 90 minuters oslagbart thrillermys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar