tisdag 20 augusti 2024

Brottsplats Beverly Hills

Brottsplats Beverly Hills
Taking of Beverly Hills
1991
Bolag: Egmont

  Jag jobbade i en videobutik i början av 90-talet, och minns hur framför allt de mindre videobolagen var som besatta att hitta "90-talets nya actionhjälte". En av dem hette Ken Wahl och var känd från polisserien Wiseguy.
  Här spelar en berömd fotbollsspelare som heter Boomer (haha!) och när filmen börjar befinner han sig på en välgörenhetstillställning med andra rika i Beverly Hills, inklusive borgmästaren och politiker. Plötsligt kommer välter en stor tankbil i närheten. Man slår fast att utsläppet är giftigt och att stadens invånare måste slussas iväg i bussar till ett köpcentrum en bit bort. Samtidigt invaderar polis och militär staden för att göra sitt jobb.
  Men här kommer twisten: det är inte poliser som kommer utan en mobb av avstängda poliser som iscensatt det ofarliga utsläppet för att kunna plundra Hollywood på rikedom medan husägarna är borta.
  Vad de inte vet är att Boomer låg i badet när det hände och missade att bli bortskjutsad. Nu står han istället ensam mot en armé av beväpnade skurkar för att kunna ta sig ut och berätta för världen.
  Det finns två delar av den här filmen kan man säga. Dels har vi ren action. Det skjuts, det sprängs, det körs bil. Sedan har vi också thrillermomentet som till största delen sker på utsidan där invånarna är evakuerade. Där det fattas misstankar, där det kommer fram att vissa av stans höjdare är införstådda med vad som händer där inne. Den biten gillar jag. Den känns som kvalitetsaction a la Die Hard, på nåt vis.
  Manusmässigt tycker jag lätt att den här filmen skulle kunna vara en Arnold/Stallone/Willis-film egentligen. Handlingen har ett blockbuster-skimmer. Skulle inte säga att detta är nån c-action, direkt, men det är ju inte Tony Scott direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar