söndag 25 augusti 2024

Rawhead

Rawhead
Rawhead Rex
1986
Bolag: Prisma

  Den här lilla godbiten har jag haft i min ägo sedan videobutiken jag jobbade extra i i början av 90-talet sålde ut gamla filmer från hyllorna. Köpte väl mer eller mindre allt de sålde ut från skräckavdelningen. Denna har jag aldrig sett. Den ser ju väldigt dålig ut. Och ämnet intresserar mig inte nämnvärt heller. Men det känns ibland kul att kunna stänga boken och se lite filmer som man minns så väl från hyllorna på den tiden.
  I en avlägsen by på Irland väcker några bönder en uråldrig onska till liv när de ska flytta en stor sten på en åker. Fram kommer Rawhead, ett monster med nån slags allmän ilska som dödar allt han kommer förbi. I den här byn finns också journalisten Hallenbeck (David Dukes), en amerikan med irländska rötter som skriver en bok om den här platsen som påstår ligga på helig mark. Han närmar sig en lokala kyrkoherden som uppenbarligen har något att dölja.
  Ja, det där omslaget var ju inget som fick en att darra direkt, i filmen ser monstret ungefär likadant ut. Skolboksmonster som taget ur en läskig pojkteckning. Men det finns ändå en poäng med att det här stora tremeters-monstret klampar runt på de irländska hedarna. Något lite Stephen Kingskt över stämningen. Kanske är det Irland som påminner om hans New England-miljöer.
  Hur som helst, det här med att stämningen är fin håller ett tag. Monstret kunde väl varit mer spännande kanske, men det är ändå bra slasherkänsla i nattscenerna. Sista halvtimmen är väl dessvärre som såna här filmer är, med uråldriga ondskor bla bla. Det är brinnande kors, demonrök och skrik mot skyarna. Den biten tuggar man i sig svårt uttråkad, men första timmen ändå - över förväntan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar