torsdag 29 augusti 2024

Floden Utan Återvändo

Floden Utan Återvändo
Rituals
1977
Bolag: Walthers Video

  Ett gäng medelålders läkare ger sig i naturen på nån slags vandringsäventyr. Långt ut i naturen. Så långt att de blir varnade för den tuffa terrängen och dess svåråtkomlighet. Men deras manliga självsäkerhet trotsar varningarna och ger sig iväg. Ganska snart börjar saker gå dåligt. Saker försvinner, någon skadar sig. Men det är bara början. För det finns någon där ute i vildmarken som vill dem illa. Som gillrar fällor och följer efter dem.
  Först tror de att det är någon vildmarksgalning som smyger omkring, men snart börjar det komma ledtrådar om att det faktiskt är just de här männen han är ute efter.
  Ja, det låter ju så klart som en kopia av visst vildmarksdrama med Burt Reynolds det här, och visst är det så. Vissa scener är med i båda filmerna, så att säga. Men kan det finnas massvis med varianter på Fredagen den 13:e så kan det väl få finnas ett par Deliverance också.
  Problemet är inte kopierande utan att jag saknar nerven från "originalet". Där lyckas man ju på något vis bli engagerad från första scenen, medan man aldrig bryr sig jättemycket om de här gubbarna, tyvärr. Men det är ju fint att se stilvargar som Hal Holbrook, Lawrence Dane och Robin Gammell i sina heydays.
  Sedan saknar filmen inte nerv helt. Jag tycker den hittar precis rätt klaustrofobi under sista halvtimmen. Tre av fem ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar