söndag 17 februari 2013

I Valet och Kvalet

I Valet och Kvalet
Having It All
1982
Bolag: Esselte Video

  Ok, den här handlingen då:
  Thera är en medelålders modedesigner som pendlar mellan sina kontor i New York och Los Angeles. I New York är hon gift med vinimportören Peter, men i Los Angeles har hon även gift sig med den unga serietecknaren Jess under en period då hon och Peter planerade skilsmässa. Nu försöker hon kombinera de båda liven med karriären.
  Visst kan man höra elpianot och saxofonen bara man läser det där? Om ni som jag blir helt oproportionerligt förväntansfulla så blir ni inte besvikna. Central Park dyker upp typ i bildruta tre, och saxofonen är inte sent där efter. Herregud, hur kan jag inte känna till den här filmen sedan tidigare?
  Den mest självklara förklaringen torde vara att det är en TV-film. En väldigt väl maskerad TV-film, dock. Det allra mest givna vore om detta var en Goldie Hawn-film. Copywritern har till och med sluntit på tangenterna och skrivit en "tjejen som..."-tagline på framsidan. Det är nämligen inte fråga om något existensiellt New York-drama utan snarare en fars som jag med lätthet kan föreställa mig Goldie Hawn fnissa sig genom. Men hon är inte med här. Istället har man, eh, Dyan Cannon i rollen som, tja, Goldie Hawn.
  Vem är då det, undrar ni? Jag med! Kollade lite på IMDB och förutom några år i den fina filmvärlden på 70-talet så står det (TV) eller (TV series) framför i princip allt hon gjort. En av de viktigaste sakerna man kan veta om henne är tydligen är hon är nära vän med Joan Collins.
  Det skojiga är att hon är helt strålande i den här rollen. Såsom de rutinerade TV-skådisarna ofta är. Bra tempo, lagom många kudden-för-ansiktet-scener, fina 80-talsmiljöer (modebranschen gör sitt) och ja, känslan av kvalitet.
  Så det är väl ungefär som jag skrev om den här filmen en gång i tiden. Om ni har sett klassikerna i genren till leda så duger detta gott och väl som kostvariation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar