lördag 31 augusti 2013

Spioner För Miljoner

Spioner För Miljoner
For Better Or For Worse/Honeymoon Academy
1989
Bolag: Jaguar Films

  Det är svårt att riktigt sätta fingret på vad som utmärker vågen av b-komedier som översvämmade den svenska videomarknaden mot slutet av 80-talet. Bolag som VCM, Tower Vision och här Jaguar Films gjorde gärna en stor grej av dem också. Lanserade dem med stora reklampelare i papp i videobutikerna så att vanligt folk kunde råka få med dem i samma påse som En Fisk Som Heter Wanda eller vad man nu hyrde hem till familjen på den tiden.
  Av någon anledning så var mitt 15-åriga videoöga så pass tränat att jag redan då kunde känna visst b-filmsvarsel, trots massiva reklamkampanjer. Spioner För Miljoner är ett av de bästa exemplen. Direkt-till-video-thrillerkomedi med föredettingar och birollsskådisar i huvudrollerna. Robert Hays (endast känd som Ted Striker i Titta Vi Flyger) hankade sig fram genom 80-talet innan han gav sig till tvfilmsvargarna och hamnade i en loop av rollen av typen "doctor 2" i videodramer. Här har han återigen en huvudroll. Jag förstod att han tog den.
  Men jaja, Spioner För Miljoner då. Nu är den sedd. Omslaget ger rimliga förväntningar. Robert Hays och Kim Cattrall spelar ett nygift par som åker på smekmånad, och där hon har ett hemligt jobb som någon slags spion som så klart gör resan till en fars av förväxlade väskor, utestängd-i-hotellkorridoren-i-bara-handduk, skojfriska slagsmål och så vidare.
  Det mest behjärtansvärda är nog att man försöker ha en rapp dialog a la Tjejen Som Visste För Mycket. Problemet är väl att Robert Hays inte är Chevy Chase, och Kim Cattrall inte är Goldie Hawn.

1 kommentar: