måndag 10 februari 2014

Shoot the Moon

Ta Ner Månen Om Du Kan! (biotitel)
Shoot the Moon
1982
Bolag: Esselte Video

  Det verkar som att omslagsmakaren har tänkt att den här filmen ska marknadsföras som 'heartwarming'. Möjligen är även filmen själv tänkt att vara det, men jag är inte så säker. Speciellt mycket mys är det inte.
  Författaren George Dunlap (Albert Finney) har ett bråkigt äktenskap med sin fru Faith (Diane Keaton) men bråken slutar trots allt alltid förlåtande. Tills den dag George träffar en ny kvinna, Sandy (Karen Allen) och lämnar familjen över en natt.
  Faith bor kvar med de fyra döttrarna i huset på landet och träffar istället den vänlige hantverkaren Frank (Peter Weller) som hon inleder ett stapplande förhållande med.
  Jag brukar gilla själva filmtypen, men det är lite för mycket att störa sig på här för mig. Jag vet inte riktigt hur man tänkt sig att tittaren ska uppfatta Albert Finneys hemska karaktär, men antagligen är det meningen att man ska låta hans kulturgubbecharm förlåta att han beter sig som en idiot. Det är ju lite det som filmen går ut på överlag, att oavsett hur han beter sig så kan han alltid komma tillbaka till familjen igen. "De älskar varandra för mycket". Otroligt störigt.
  Fast delen med Diane Keaton och döttrarna är lättare att tycka om. Det slår mig när jag ser den här filmen att hon nog är den första skådisen som specialiserade sig på att vara 'whimsical'. Smart och tuff men lite klantig. Här är hon i så fall i sitt esse förutom karaktärsdraget att ständigt ge mannen nya chanser.
  Peter Wellers karaktär Frank är väl tänkt att vara motsatsen till Albert Finneys gubbstrutt. Ung och lågmäld men ändå händig och handlingskraftig. Det slår mig att det är andra filmen på kort tid där jag ser Weller i den här rollen som en kärlekstörstande kvinnas nya man. Kan förstå varför på något vis.
  Bäst i hela filmen är dock Dana Hill, äldsta dottern i familjen som även är en av filmens bästa karaktärer. Till skillnad från de mindre barnen är hon en grubblare som ser saker mycket klarare än alla de vuxna karaktärerna. Dana Hill som jag annars bara sett i andra Ett Päron till Farsa-filmen men nu blev jag sugen på att se fler filmer med henne. Här är hon makalös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar