måndag 7 juli 2014

Project X - Topphemligt

Project X - Topphemligt
Project X
1987
Bolag: Transfer

  Det är lustigt det där med vilka filmer som slår an en ton direkt och som gör att man varken tittar på klockan, somnar eller delar upp filmen i två delar. Det handlar ju egentligen inte om vilka filmer som är bäst (jag har somnat från massor av filmer som jag sedan sett i sin helhet och tyckt var mästerverk) utan mer om vilka filmer man direkt får kemi med.
  Detta var av någon anledningen en sådan film.
  Skulle tippa att det var nostalgin som spökade igen. Jag fick en trevlig känsla av något man kunde ramla över när man satt och slötittade på FilmNet i söndag i mars 1988.
  Teri (Helen Hunt) spelar en student som lär schimpansen Virgil teckenspråk. En dag får hon inte längre stöd för sin forskning och apan ska få ett nytt hem på en djurpark i Houston. Men istället köps den av amerikanska flygvapnet som använder schimpanser för att testa hur mycket radioaktivitet piloter kan tåla vid ett eventuellt kärnvapenkrig.
  På flygbasen jobbar Jimmy (Matthew Broderick) som först upptäcker Virgils talanger och sedan (när han blir befordrad) vilket öde han är på väg att gå till mötes. Han måste alltså välja mellan att rädda Virgil eller den egna karriären.
  Visst, det ligger ett oförargligt Disney-skimmer över vissa delar av filmen. Det kanske blir så automatiskt med apor i människoroller, jag vet inte. Det kanske också är det som ger den, ämnet till trots, behagliga känslan av slö söndagsfilm.
  Man kan förstå vart de ville komma. Broderick skulle göra en ny War Games (ensam mot övermakten). Kalla kriget spökar i kulisserna. Gremlins likaså. Men det är faktiskt ganska gripande. Kanske inte just den sista Gremlins-betonade halvtimmen, men de sorgsna ansiktena bland de anställda som vet vad projektet handlar om sätter an en ton som är lite bortom Disney-myset trots allt.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset. Känner till denna sen tidigare, men valt bort den. Gillar det där du skriver med att man direkt hittar kemi med filmen. Behöver inte vara en toppfilm utan en man känner för och blir lite nostalgisk av. Ska kollas in vid tillfälle!

    SvaraRadera