tisdag 5 juni 2018

Vittnet på Vinden

Vittnet På Vinden
Blackout
1989
Bolag: Jaguar Films

  Vittnet På Vinden är skriven av Joseph Stefano. Han skrev manuset till Hitchcocks Psycho och tituleras skräckmästare på omslagets baksida. Jaguar Films var ju rätt kreativa när det gällde att hitta lovord och framgångssiffror för lättglömda indiethrillers. Den här filmen minns jag att man körde trailer på säkert ett år innan den kom ut.
  Lätt att det blir lite antiklimax när det visar sig vara en ganska slö thriller av tv-karaktär. Någon nytt kapitel i skräckhistorien är det så klart inte fråga om. Och även om den skulle varit raffinerande och rasande skicklig så är det svårt att bortse från den disiga känslan av en tv-film från 1989.
  Men om vi bortser från alla uppskruvade förväntningar så tycker jag den har något. Det kan vara min videohyrarnostalgi som spökar igen men just den här typen av lite oskyldiga "rysare" i amerikansk småstadsmiljö väcker känslor om lågprisbutikerna där alla filmer kostade en tia att hyra. Jaguar var ett frekvent bolag på de hyllorna.
  Själva filmen då. Caroline har sedan länge flytt sin familj och hemstaden när hon får ett brev från sin pappa som ber henne komma hem igen. I barndomshemmet finns ingen pappa, han är försvunnen sedan många år. Ingen verkar heller vara speciellt förtjust i att hon kommit tillbaka. Och sakta nystas då en hemlighet från det förflutna fram.
  Själva mysteriebiten är rätt trevlig. Mot slutet blir det rätt spännande dessutom. Men precis som när jag såg Blomblad För Vinden häromsistens så hade jag gärna bytt bort den oskyldigt proffsiga tv-känslan till förmån för 1982-känslan och sämre skådisar.
  Förutsättningarna finns här. Storyn duger. Inramningen med trädkorridorerna i familjens apelsinodling känns lite Stephen Kingsk.
  Joseph Stefano gör comeback efter 30 år, står det på omslaget. Lite synd att han inte skrev det här manuset 1978 istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar