måndag 24 juni 2019

En Främlings Ögon

En Främlings Ögon
Eyes of a Stranger
1981
Bolag: Warner Home Video

  Åh, vilken 81:a! Om man tar alla ingredienser som gör 1981 till ett bra filmår och maler ned dem så borde den här filmen komma ut i andra änden. Vi har i grund en thriller med klass i skolan efter Hitchcock/DePalma. En sån som videoomslagen brukar beskriva som tät. Ovanpå det osedvanligt/onödigt högt bodycount som för tankarna till dåtidens slashervåg.
  Lägg dessutom till en discofunkig gatumisärsmiljö som skulle kunna vara hämtad från Driller KillerManiac eller ganska nån Dirty Harry-film.
  Miami skräckslås av en sadistisk våldtäktsman som förutom att ta livet av sina offer även ringer och terroriserar dem på telefon. Jepp, vi snackar genreklyschor som förföljda kvinnor i parkeringsgarage, offer som hör om mördaren på TV när telefonen plötsligt börjar ringa. Men det är faktiskt spännande. Denna relativt ovanliga thrilleringrediens, trots allt.
  En tv-reporter ser en man i huset mittemot byta en blodig tröja precis efter ett av morden och försöker övertyga sin omgivning om att han är gärningsmannen. Där följer ett nervöst snokande i lägenheter blandat med nya mord med slashermässigt övervåld.
  Men hur funkar denna videovåldsbuffé då? Jag tycker den funkar alldeles utmärkt. Som sagt, det är faktiskt spännande, och just blandningen mellan filmiska kvalitéer och videosunk är smått magisk. Riktigt skönt dessutom att det inte finns några snutelement i filmen.
  Att jag inte sett den här innan!!

2 kommentarer:

  1. Instämmer. En klart trevlig och stämningsfull liten film. En positiv överraskning som bjuder på vad man önskar sig av en sån här film.

    http://moviesnoir.blogspot.com/2016/07/eyes-of-a-stranger.html

    SvaraRadera
  2. Ja, vi tycker nästan precis samma om den här. Kul att vi båda gillar känslan av 1981 på film :)

    SvaraRadera