torsdag 27 augusti 2020

Babysitter

Babysitter
Babysitter
1980
Bolag: Screen Entertainment, Walthers

  Låt mig först redogöra lite för förutsättningarna här.
  En thriller utgiven på Walthers Videos kanske b-igaste underetikett Screen Entertainment. Inspelad 1980 men utgiven på video nån gång i mitten av 80-talet. Att omslaget är tecknat är ofta en varningssignal (i alla fall för thrillers) men att även screenshots på baksidan är det känns smått unikt.
  Fast å andra sidan, 1980 ändå. Och filmen är regisserad av Peter Medak som gjort en av mina favoritfilmer, The Changeling, samma år dessutom. Är glad att det sistnämnda trots allt överskuggade min skepsis, för detta var ett rejält fynd.
  Tara är en ensam 12-åring som blir kompis med 18-åriga Joanna (Stephanie Zimbalist pre-Remington Steele) som gör ett så bra intryck på familjen att de anställer henne till att sköta hemmet och hålla Tara sällskap. Joanna är dock manipulativ och frågan är hur hon egentligen hamnat där. Grannen Dr Lindquist ser direkt något suspekt i hennes beteende och börjar luska i hennes förflutna.
  Visst, inte på något vis en unik thriller men jag måste ändå säga att den är före sin tid. Upplägget med en ung flicka som nästlar sig in i en familj med onda avsikter känns som en Joseph Ruben eller Curtis Hanson-film från långt senare. Sedan är det nåt visst med den här allra mest perfekta typen av tv-film före videokamerornas intåg. Det blir som en superlyxig b-film där alla skådisar är top notch men man ändå känner att den är lite tv-säker och inte badar i Hollywoodpengar.
  Hade den här gått upp på bio istället, i exakt samma utförande, tror jag att den hade varit en stilbildare idag. Istället hamnade den på TV i USA och på video i Sverige, med tecknat omslag, hos Screen Entertainment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar