onsdag 13 januari 2021

Du Eller Ingen

Du Eller Ingen
Liar's Moon
1981
Bolag: HemVideo

  "Liar's Moon" från 1981. Det låter ju helt klart som en film jag skulle uppskatta. Det låter också som en film med nostalgiska förtecken. Vad är det med ordet moon och amerikansk nostalgi?
  Och visst är det en sådan film. Lite oklart när den utspelar sig, men skulle tippa på mitten av 40-talet. Där får vi följa Jack Duncan (Matt Dillon), en fattig men ordentlig bonnpojk som på ett tivoli träffar Ginny Peterson (Cindy Fisher) dotter till en rik bankman. Ginny är redan trolovad till Rich som även han kommer från en fin familj och är poppis hos svärföräldrarna.
  Jack och Ginny faller för varandra och bestämmer sig för att rymma från Texas till Arkansas för att gifta sig och starta ett nytt liv tillsammans. Hack i häl har de en detektiv som bankpappan har anlitat för att få hem sin dotter.
  Ja, detta har man ju sett. Förbjuden kärlek över klassgränser. Trångsynta, kristna bonnlurkar. Oljefält, pipelines och ungdomar som kikar på nakna brudar. Men mitt i den där sömniga kompotten av sydstadsklyschor och gamla-USA-nostalgi så är det svårt att inte tycka om Jack och Ginny. De är fina. Både som personer och mot varandra. Cindy Fisher är lysande i den kvinnliga huvudrollen, fram allt i de mer dramatiska scenerna. Lite deppigt att hennes skådespelarkarriär i övrigt verkar ha bestått av roller typ "Daughter #2".
  Men det är ju rätt trött ändå, allting. Det ska sägas. Tills ungefär 20 minuter återstår av filmen. Då utvecklar sig ett drama som räddar hela filmen. Kanske blir jag överrumplad av det för att den här typen av filmer inte brukar ha nån twist. Men ja, det finns en twist. Och ett drama av Shakespeare-proportioner mot slutet.
  Positiv överraskning, trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar