tisdag 28 september 2021

Borta Med Tiden

Borta Med Tiden
Flight of the Navigator
1986
Bolag: Transfer

  I internets barndom tittade jag mycket på olika 80-tals-sidor med nostalgiska förtecken. Lite lustigt egentligen när man tänker på att 80-talet då bara var 10 år gammalt. Det fanns ett par amerikanska sidor som var ganska heltäckande i ämnet och då märkte man ganska tydligt skillnaderna, trots allt, mellan Sverige och USA på 80-talet. En del filmer som jag inte ens hört namnet på var upphöjda till eviga 80-talsklassiker där borta.
  "Flight of the Navigator" hette en av dem. Fattade inte ens vad det var för film, men den blev ständigt i toppen av omröstningar, så den verkar vara ett betydande barndomsminne för många där borta.
  Många år senare ramlar jag över den här hyrisen på loppis.
  Och visst kan man förstå att den här filmen kan väcka barndomsminnen. Barn som cyklar med hundar i perfekta villaområden, familjer i station wagons med träpaneler, Hall & Oates på radion.
  Filmen har sitt avstamp i 1978. 12-årige David (Joey Cramer) ramlar ner i ett hål i skogen och när han kommer upp bor det andra människor i familjens hus. Hos polisen visar det sig att David varit försvunnen i åtta år och att det nu är 1986.
  För att förstå vad som hänt så ska David undersökas av NASA, som samtidigt har tagit vara på ett UFO som landat i öknen. Det visar sig att de båda händelserna har ett samband. David har avsvimmad i skogen blivit upptagen av rymdskeppet som sedan rört sig snabbare än tiden vilket gjort att åren har gått utan att David har åldrats.
  Davids historia med ufot är dock inte över där. Han är nämligen utsedd av främmande, utomjordisk makt att utföra ett uppdrag, där han ska vara the Navigator.
  Vi snackar överdoser av 80-tal! Det är E.T. i kvadrat, det är pojkäventyr, det är Cliff De Young, det är kalla kriget, det är barnstjärna-som-det-gick-dåligt-för. Allt finns här. Förpackat i en rätt menlös film tyvärr. Bäst är delen innan handlingen med rymdskepp och grejer börjar. När David är 70-talspojken som landat 1986 och inte vet vilka Twisted Sister är och förfasas över Blancmange på MTV.

1 kommentar:

  1. Såg inte heller denna som ung när den kom, vilket säkert påverkar en del. Lite halvskönt 80-tal är det dock och man har sett sämre.

    2020 kom dokumentären Life After the Navigator om Joey Kramer som spelade huvudrollen här. Lite halvintressant, även om det nog är av större intresse för fans av filmen.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2014/03/flight-of-navigator.html
    https://moviesnoir.blogspot.com/2021/02/life-after-the-navigator.html

    SvaraRadera