fredag 13 januari 2023

The Golden Child

The Golden Child
The Golden Child
1986
Bolag: Esselte Video

  Ännu en videoklassiker från de stora åren som jag bara minns en enda scen ur, som dessutom inte känns speciellt rolig fritt ur minnet. Eddie Murphy var väl ingen storfavorit när det begav sig, men det fanns ändå nån viss comfort i att sitta och veva i sig chips till en Murphy-film.
  Här spelar han Chandler Jarrell, en privatdetektiv som specialiserat sig på att hitta försvunna barn. En dag får han uppdraget att hitta The Golden Child, en pojke som är född i ett tempel i Tibet med krafter att hela människor, men som har kidnappats av den onde Sardo Numspa (Charles Dance). Uppdraget tar honom inte bara till Tibet utan även till en värld av magi och ritualer.
  Kan man sin Eddie så finns inget att överraskas av här. Han kör sitt skratt, han är uppkäftigt, street smart och "säger som det är". Här blir det lite som att kasta in honom i Indiana Jones och det är väl en rolig tanke att bolla med kanske, men kulturkrocken blir ju liksom samma om och om igen. Han är en tuff storstadskille som möter gaaaalna asiater. Kanske lite kul när fromma munkar kallar varandra asswife? Jo, ett par gånger.
  Men precis som de flesta andra filmer jag sett om nu på sistone så ligger ju det stora värdet här i nostalgin. Musiken, miljöerna och för all del Eddie Murphy själv. Fanns alltid där på videohyllan. Mysigt ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar