fredag 9 juni 2023

Enkel Resa

Enkel Resa
Enkel Resa
1988
Bolag: Sandrews

  Är det inte väldigt svenskt med såna här stjärnspäckade kalkonkomedier? Minns att jag såg amerikanska komedin Charterresan för några år sedan, och slogs av att den kändes svensk i sin tafatthet. Man åker iväg nånstans med ett gäng komiker och tänker att "det löser sig", "vi kommer på nåt".
  Den här måste ha slunkit ner nån gång när det begav sig, men har inga som helst minnen av den förutom Lili & Sussies temamelodi. Svensk thrillerkomedi från 80-talet, då finns bara en väg att gå: förväxlade väskor!
  Sten Wollter spelar Johannes, en antikhandlare som har hamnat i ekonomisk knipa och får ett tips av sin rådgivare Birgit (Inger Lise Rypdal) att en samling ryska kronjuveler ska fraktas med en Finlandsbåt och de börjar smida en plan att komma över dessa.
  Lösningen blir att spela katolska präster som bär på en kista med en död man "som tullen aldrig kommer kolla in". Men vet ni, det blir förvecklingar! Polisen Jaggan (Sten-Åke Cederhök) är dem på spåren och "liket" (Asko Sarkola) visar sig ha en helt egen agenda.
  En tokig buskis i klassisk tradition, får man väl säga. Inte sämre än nåt annat i den genren, men lite för långt mellan de roliga scenerna för att man ska orka tröska sig genom en helt menlös intrig. 
  Hans Iveberg, mest känd för sina stjärnspäckade kalkoner, har fått ihop en riktigt härlig samling ja-sägare i den lite äldre skolan till sin birollspalett. Gösta Engström, Jarl Borssén, Sif Ruud, Jahn Teigen, De flesta i rollistan döda idag, lite sorgsamt att tänka.
  Men sommaren 1988 var de pigga och friska nog att spela in en fattigmans-Jönssonligan på en Finlandsbåt. Circle of life.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar