lördag 3 juni 2023

Huset i Dimman

Huset i Dimman
House Where Death Lives
1981
Bolag: Continental

  En film som låter tråkig på baksidestexten i kombination med ett dåligt IMDB-betyg. Blir lätt att man skjuter upp att se. Bjuder också in till positiv överraskning. Det tycker jag ändå att detta är.
  Filmen berättas av Meredith (Patricia Pearcy) som tar anställning som personlig assistent hos en invalid men förmögen man på landet. Nyligen har hans äldsta son förolyckats och ungefär samtidigt som Mededith börjar flyttar tonåriga barnbarnet Gabriel (John Dukakis) in.
  Det är då saker börjar hända i huset. Först hittas familjens hund död, och sedan börjar en efter en av familjemedlemmar och tjänstefolk råka ut för dödliga olyckor.
  Den svårmodiga Gabriel är den som genast misstänks för dödsfallen, men hur ligger det egentligen till?
  Fans av videovåld göre sig icke besvär här. Morden eller "olyckorna" är inte grafiska och det är inte heller någon slasher i den klassiska bemärkelsen. Däremot en riktigt mysig och överraskande bra rysare. Lite brittisk känsla, på något vis. Dels att filmen utspelar i ett 'cottage house' klassiskt brittiskt snitt (dock i USA) men även för att klassiska rysarscener som låsta dörrar och knarrande trappor för tankarna till Hammer Horror.
  Själva plotten är väl inte jätteskapande men filmen lever gott på en bra stämning och twisten i slutet hade jag faktiskt inte räknat ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar