måndag 22 juli 2024

Om Blickar Kunde Döda

Om Blickar Kunde Döda
Teen Agent
1991
Bolag: Warner Home Video

  Den här filmen minns man ju som ball. Sånt kan ha åldrats lite hur som helst.
  Michael Corben (Richard Greico) är en skön tonårskille som kuggar franskan och åker på sommarskola med franskaklassen i Frankrike. Det finns en annan Michael Corben också, han är undercover CIA agent som skickas till Europa för att sätta stopp för superskurken Augustus Sterankos (Roger Rees) plan att lura alla världsledare till ett möta och döda dem och skapa ett nytt, eget rike.
  Agent Corben blir dödad av Augustus män på flygplatsen, så när student-Corben landar i Paris blir han upphämtad av agenter för sitt hemliga uppdrag.
  Klart det är fjantigt, men jag tycker faktiskt fortfarande, 30+ år senare att filmen är ganska ball ändå. Den befinner väl sig någonstans mellan James Bond och Austin Powers i agentfilm-spektrat, och det är faktiskt rätt behagligt. Det är actionfyllt och lite smålöjligt men på en behaglig nivå. Finns små spår av pojkäventyr a la The Goonies i den här brygden också. Rolig cameo av Roger Daltrey som agenten Blade. 
  Jag kan känna mig lite överraskad att den inte är större än vad den är faktiskt. Anledningen kan väl vara att Richard Greico (vid tillfället ett stort namn i 21 Jump Street) kanske inte har all den charm som behövs utan stannar vid att vara rätt skön sådär. Det tidiga 90-talet hade många såna här lite ironiska actionfilmer, det var väl ett sätt att skamskölja sig från 80-talet kanske.
  Om den här filmen hade kommit 1986 hade den säkerligen varit en klassiker idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar