söndag 7 juni 2020

En Film Om Kärlek

En Film Om Kärlek
En Film Om Kärlek
1987
Bolag: HemFilms

  En filmkategori som känns kul att ha med i den här bloggen är filmer vars soundtrack är mer känt än filmen. Soundtrackfilmer brukar jag sätta som etikett. De ger nån slags retroaktiv nostalgikänsla när filmen både känns  bekant och helt obekant samtidigt.
  Här har vi ett riktigt guldexempel på genren. Svensk films skakigaste filmmogul Mats Arehn skrev och regisserade kärleksdramat "En Film Om Kärlek" som hade premiär i janari 1987, men redan hösten 1986 var filmens ledmotiv en stor hit. "Som Stormen River Öppet Hav" med Susanne Alfvengren och Mikael Rickfors. Minns att man såg bilder från filmen i musikvideon och tänkte nog att den ville jag se, men som 13-åring var det lite för skämmigt att kolla på en kärleksfilm.
  Nu kände jag mig mogen att göra det.
  Vad är detta för film då? Ptja, Sven Wollter spelar Peter, en frånskild man som blir förälskad och besatt av norskan Helene (Linn Stokke). Som dessvärre är gift men det hindrar inte Peter som följer efter hennes familj på semester till Mallorca där de inleder ett förhållande.
Ja, det var mest det egentligen. Inga direkta twister eller oväntade turer. Som finkalibrigt relationsdrama finns här inget att hämta.
  Själva värdet ligger i det nostalgiska för mig. Ett soldränkt sommarstockholm 1986, "Som Stormen River Öppet Hav" som puttrar omkring i olika gestalter i bakgrunden, själva känslan av där och då.
Ett roligt tvärsnitt av film/kultur-Sverige 1986 om inte annat. Som en provkarta av den svenska filmbranchens kommersiella utkant. Manus har Mats Arehn skrivit ihop med Thomas Samuelsson och Annette Kullenberg. Annette känner vi till ju. Thomas var också regissör och gjorde filmer som "PS Sista Sommaren" och "Tryggare Kan Ingen Vara". Han var gift med Sveriges Radios musikläggare Kerstin Behrendtz och deras dotter Emma har en liten roll i den här filmen. Även hon blev manusförfattare i vuxen ålder och skrev manus till filmen "6 Points" till exempel.
  Det är ju nåt visst med de här filmerna som kommit till via kulturmingel och filmstöd men ändå har en kommersiell aura, så att säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar