söndag 25 oktober 2020

Gameboy

Gameboy
The Wizard
1989
Bolag: Nordic

  Det finns två miljöer i 80-talsfilmer som jag alltid tycker försvinner lite för snabbt förbi när de dyker upp. Skivaffärer och arkadhallar. Där får gärna halva filmen utspela sig, skrev jag här nån gång, har jag för mig. Well, på den punkten fick jag väl ett lystmäte i knät här och nu.
Den här filmen är bitvis rent frosseri i arkadspel och tv-spel från det sena 80-talet. Det är väl dock också dess främsta, kanske enda, förtjänst tyvärr.
  Handlingen kretsar kring Jimmy (Luke Edwards), en autistisk pojke som ständigt rymmer hemifrån och säger att han ska till Kalifornien. När han riskerar att placeras på ett vårdhem kidnappas han av sin halvbror Corey (Fred Savage). Mamman anlitar en prisjägare att hitta pojkarna, pappan ger sig iväg på egen hand tillsammans med andra halvbrodern.
  Längs vägen stöter pojkarna på den kringdrivande flickan Haley (Jenny Lewis, sångerskan faktiskt) och de tre tar sällskap. Då märker de att Jimmy är oslagbar på arkadspel och hankar sig fram genom att utmana folk och köpa bussbiljetter för vinstpengarna. Snart får de reda på att det ska vara en stor videospelstävling i Los Angeles och bestämmer då att det dit färden ska gå. Will Seltzer spelar den annars klassiska Charles Grodin-rollen. Prisjägaren som ständigt blir bortgjort och sliter sitt hår i jakten på ungarna.
  Är det bra då? Eller kul?
  Nä, inte direkt. Får känslan av John Hughes 90-talsfilmer som ofta är fladdriga och gapiga fast med nån liten Disney-ton med "family values" i botten. Bortsett nöjet med höga halter arkadhallar och tv-spel i filmen så finns inte mycket att hämta här, tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar