tisdag 9 augusti 2022

Dödlig Karriär

Dödlig Karriär
A Shock to the System
1990
Bolag: Nordic

  Luriga thrillers är min favorit, men de kan bära på en fasansfull sjukdom: glimt-i-ögat. Lite samma systemkollaps (i mina ögon i alla fall) som roliga skräckfilmer. Här har vi ett riktigt ambivalent exempel.
  Graham Marshall (Michael Caine) är en medelålders man som lyckats med allt han tagit sig för, han känner sig oövervinnerlig och förväntar sig därför att få ett chefsjobb på en stor reklambyrå.
  Men jobbet går till en yngre karriärist och det gör Graham vansinnig. Bara dagen före råkar han knuffa en påstridig tiggare framför en tunnelbana, och blir förbluffad över dels att ingen såg vad som hände och dels hur lite skuld han själv känner.
  Stärkt av detta börjar han fundera på om han skulle kunna fortsätta ta livet av de som hindrar hans karriär. Samtidigt som hans unga flirt på jobbet, Stella (Elizabeth McGovern), börjar misstänka att allt inte står rätt till med nye dejten.
  Ja, det finns lite att klaga på här. Framför allt nån slags halvironisk noir-flirt med Caines karaktär som berättarröst i tredje person. Det ihop med lite pajjigt score gör att filmen inte kommer ens i närheten av spännande, vilket delvis är synd för historien skulle kunna bli en rätt nervig thriller om man gjorde den annorlunda.
  Istället spelar man på just den där glimten i ögat som jag har svårt för, men jag tycker ändå att det blir rätt habilt deckarmys i slutändan. 90 minuter rullar på utan att man har tråkigt i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar