fredag 12 augusti 2022

Terror Från Rymden

Terror Från Rymden
Night of the Creeps
1986
Bolag: Transfer

  Den här filmen såg jag och en kompis på FilmNet i slutet av 80-talet. Vi satt nog och snackade sönder den mest, men har ändå i bakhuvudet att vi gillade den. Och sedan är det väl en film som ett rykte om sig att vara oväntat bra, trots allt.
  Visst kan man förstå att två ironiska högstadiekillar kan gilla denna. Här finns ju allt som man kunde önska sig.
  Filmen tar avstamp i att ett rymdskepp släpper ner en kapsel till jorden på 50-talet. I kapseln finns en slags mask som rör sig med blixtens hastighet och tar sig in som en parasit i folks hjärnor så de blir zombies och så småningom exploderar och släpper lös ytterligare hundratals små maskar.
  Den första som blir angripen av masken fryses in i ett laboratorium där den förvaras i 30 år innan två unga studenter, ivriga att komma med i rätt brödraskap på Universitetet, råkar släppa ut kroppen och alla maskar vid ett inträdesprov.
  Då har vi alltså ett campus fullt av dödliga maskar, sedermera zombies. Dessutom spökar en 30 år gammal mordgåta i bakgrunden.
  Hmm, det var bara häromdagen jag redogjorde lite för mitt lite ansträngda förhållande till skräckkomedier. Hur spänning och skräck blir som bortblåst när det finns en glimt i ögat. Glimt i ögat är det gott om här. Det är passningar till skräckfilm och kiosklitteratur, det är 80-tal i absolut högform, det är skojfriska zombies och det är parodiskt tuffa snutar.
  Jag borde hata detta. Men här finns något som lättar upp. Här finns en värme, både i karaktärer och skådespelare. Bromancen mellan studenterna Chris (Jason Lively, från Ett Päron till Farsa i Europa!) och J.C. (Steve Marshall) är fin och hjärtlig. Gamle slitvargen Tom Atkins gör nästan parodi på sin paradroll som guncrazy, plågad snut i trenchcoat.
  Den här soppan av slasher, onda djur, ungdomsfilm och zombiefilm fungerar nästan chockerande bra.

1 kommentar:

  1. Hade också trevligt med denna, även om den aldrig sågs på tiden när den kom. Ibland kan det vara lyckat med skräckkomedier, även om de för det mesta kan gå snett. Håller med om att denna är en av de lyckade.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2013/11/night-of-the-creeps.html

    SvaraRadera