onsdag 25 januari 2023

Chicagoexpressen

Chicagoexpressen
Silver Streak
1976
Bolag: Polar-Bonnier

  Om kriteriet för min omtittsmånad i januari ska vara "filmer jag kallar klassiker men knappt minns" så måste denna med. En av de första filmer vi hyrde när vi skaffade video, tror till och med vi hyrde den två gånger, och en film som jag var precis på gränsen av att inte få se, vilket så klart gjorde det extra kittlande.
  Gene Wilder spelar George Caldwell, en försiktig förläggare av trädgårdsböcker som ska ta expresståget till Chicago för en bokmässa. Där möter han Hilly (Jill Clayburgh) som är sekreterare till en antikexpert som är på väg till samma bokmässa. De två hamnar i samma hytt och plötsligt ser George hur en död man segnar ner utanför kupéfönstret. Mannen visar sig vara Hillys chef, och morgonen efter möts de av mystiska män som letar i hans hytt.
  När George konfronterar blir han avslängd från tåget av hejduken Reece (Richard Kiel) och nu måste han hitta ett sätt att ta sig tillbaka ombord för att varna Hilly.
  Har varit lite rädd för att uppdatera den här gyllene bilden i mitt huvud. Komedier som är 45 år gamla har ju en tendens att kännas lite mossiga och förlegade. Med ett leende på läpparna inser jag att så inte alls är fallet. Eller jo, visst är det förlegat på sina ställen. Scenen där Wilder ska ta sig förbi en poliskontroll med blackface hade nog silats bort idag.
  Men det är en så bra film! Dialogen är rapp och välfunnen, handlingen lagom familjevänlig fast ändå lite 70-talsbrutal på några ställen. Henri Mancinis lyxiga score. De rafflande slutscenerna när tåget rusar rakt in i Chicagos centralstation är än idag häpnadsväckande. En underskattad Hitchcock-fars.

2 kommentarer:

  1. Visst är den mysig denna gamla goding. Denna och Foul Play är två 70-talare som är lite snarlika (blinkningar till Hitchcock på ett lättsamt sätt) som jag växte upp med. Håller alltid för omtitt och kan plockas fram lite då och då. Och så är det något speciellt med mord och mysterium på tåg ;)

    https://moviesnoir.blogspot.com/2013/03/silver-streak.html
    https://moviesnoir.blogspot.com/2012/09/foul-play.html

    SvaraRadera
  2. Blinkningar till Hitchcock på ett lättsamt sätt. Där har vi det. Saknar genren.

    SvaraRadera