lördag 18 februari 2023

One Crazy Summer

One Crazy Summer
One Crazy Summer
1986
Bolag: Warner Home Video

  Hmm, har man sett denna? Svårt att hålla isär allt som slank ner med lite cola och jordnötsringar under åren då man alltid utnyttjade erbjudanden om en bunt film i flera dagar.
  På ett sätt önskar jag i alla fall att jag sett den då istället för nu. Typiskt en film man hade tyckt "hade allt" då.
  Idag funkar den väl bäst som lite trevligt tidsdokument.
  Hoops McCann (John Cusack) är en tonåring som helst vill rita serier men som försöker leva upp till sin pappas dröm om att bli basketproffs. När han efter studenten drar till kusten med en kamrat blir han vän med ett antal nördkillar som också tyngs av föräldrarnas förväntningar. Aspirerande popsångerskan Cassandra (Demi Moore) ansluter sig till gänget och berättar att hennes familjs hem riskerar att bli köpt av stadens (onde) magnat och omgjort till nån slags turistland.
  Grabbarna bestämmer sig för att ta fighten med rikemansgänget.
  En liten handling där ja, men den tänker man inte så mycket på. Mest är det ju en samling karaktärskomiker som gör sin grej i en rad gags. Som vanligt i den här typen av ungdomsbuskis (Porky's, Nördarna osv) så känns det som att man haft rollistan klar före manuset. "Vi drar dit och ser vad vi kommer på".
  Här är det klassiska typecast-ansikten som Bobcat Goldthwait (som naturligtvis gör sin figur), Mark Metcalf (läraren i Twisted Sisters "I Wanna Rock"-video), Curtis Armstrong och Joe Flaherty som får några scener var att göra sin grej. Jag vet inte om filmskaparna haft nån ambition att skapa en screwball-komedi av National Lampoons-modell, men det blir ju sällan bättre komedi än enklare buskis. 
  Själva handlingen kulminerar i att vem som ska få marken ska avgöras med ett båtrace (mellan töntarna och bratsen) och då känner man ju på fullt allvar ostbågelukten i rummet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar