tisdag 14 februari 2023

Oskyldigt Offer

Oskyldigt Offer
Easy Prey
1986
Bolag: Jaguar

  Efter att ha kört januari månad i finrummet med mestadels omtittar av bortglömda blockbusters är jag tillbaka där jag hör hemma igen: bland dammiga mainstreamfilmer från 80-talet.
  Och vad känns mer välkomnande då än lite based om "den största mördarjakten i USA:s historia"?
  Jaguar Films kunde dock ta i lite på sina videoomslag, det vet jag.
  Christopher Wilder (Gerald McRaney) är en framgångsrik affärsman som tröttnat på hur han blir ignorerad av kvinnor och ger sig ut på en mördarresa genom USA. Han utger sig för att vara modellfotograf och raggar upp unga tjejer i köpcentra som han sedan mördar och drar vidare.
  Men Tina (Shawnee Smith) reagerar inte som han förväntar sig. Hon skriker inte och gör inget motstånd. Då tappar han fokus och låter henne istället följa med honom vidare på resan för att, som han säger, döda henne senare.
  Filmen blir då en road movie där Tina först har fokus på att ta första chansen att fly, men sedan kommer närmare och närmare sin förövare som är den första person som hon upplever bett henne att berätta om sig själv.
  Största mördarjakten, ja jag vet inte. Det är ju knappast någon rysare eller ens thriller utan mer ett stabilt tv-drama som snarare fokuserar på det psykologiska mellan offer och förövare men även där så blir det ju inte speciellt djuplodande utan mer bara lite true crime comfort food, på nåt vis.
  Extremt generisk svensk titel i Oskyldigt Offer förresten. Det är faktiskt den andra based-on-a-true-story med den här svenska titeln jag ser på relativt kort tid. Och vet ni, den var också "helt okej".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar